VLAARDINGEN
MARISKWARTIER

Plaats Vlaardingen
Vestiging Van Wijnen Midden B.V.
Opdrachtgever Woonhave
Status In uitvoering
Startdatum november 2017
Einddatum januari 2019

 

Beschrijving

In het Mariskwartier, aan de rand van de binnenstad van Vlaardingen, wordt een groot aantal net na de oorlog gebouwde woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De karakteristieke wijk uit de jaren vijftig en zestig vraagt namelijk op verschillende vlakken om verbeteringen.

 

Met Mariskwartier is Vlaardingen straks een mooie buurt in het centrum rijker, die goed aansluit op de omgeving. 

 

In totaal worden 141 nieuwe woningen gebouwd in een groene omgeving, waarvan 117 sociale huurwoningen en 24 vrije sector huurwoningen. Het gaat om zowel grondgebondenwoningen als stedelijke appartementen. Een woontoren van 45 meter hoog (14 verdiepingen) met 71 appartementen en commerciële ruimte wordt de blikvanger van het project. 

 

Mariskwartier hebben we samen met architectenbureau Groosman, in opdracht van Woningstichting Samenwerking, ontwikkeld. Daarbij is er veel aandacht geweest voor de historie van de plek en is er ook gekeken naar welke materialen er hergebruikt konden worden. De gevel van het oude badhuis dat er vroeger stond blijft bijvoorbeeld behouden en krijgt een mooie, nieuwe plek tussen het lagere appartementencomplex en de hoge woontoren. Een ander uitgangspunt is dat de uitstraling van de nieuwbouwwoningen goed aansluit bij de aangrenzende gebieden; een vooroorlogse woonwijk en een winkelgebied. De grondgebonden woningen krijgen daarom accenten van de jaren dertig bouw en de hoogbouw wordt gekenmerkt door baksteenverbanden, zoals die elders in de wijk zijn te zien, karakteristieke goten en grote serres op de hoeken.

 

Aqua Vastgoed heeft de verkoop van de 24 vrije sector huurwoningen begeleid in het project tussen Van Wijnen Stolwijk B.V. en Woonhave.

 

<< Terug naar overzicht

Afbeelding 1
Afbeelding 2Afbeelding 3Afbeelding 4Afbeelding 5